На головну Написати лист



Чи витримає Україна «децентралізацію», яку пропонують політичні партії та блоки, що планують вершити долю українців у Верховній Раді України 8-го скликання?

Про децентралізацію сьогодні не говорить хіба що відвертий ледащо.
Див на YouTube

Всі політичні партії: від лівих до правих, мають у своїх виборчих програмах щось про децентралізацію.

Політики обіцяють тут кожен своє, але загалом у дуже загальному вигляді, аби ніхто не міг зрозуміти, як будуть вони діяти уже в парламенті.

Наприклад КПУ стверджує, що вони планують : «… здійснити конституційні зміни, що відкривають шлях до децентралізації.»

Не менш доступно про свою децентралізацію пояснює Правий сектор: «Розширення повноважень місцевого самоврядування»

Політичні важковаговики написали про децентралізацію значно більше. Проте читати це без холодку у сонячному сплетінні не можна. Виявляється, що для політиків замало нинішніх проблем із єдністю українського простору. Втрата Криму та війна на Донбасі нікого з них нічого не навчила, адже всі планують знищити вертикаль виконавчої влади.

І що цікаво у загальному прагненні ліквідувати виконавчу владу в українських регіонах зійшлись відверті супротивники «майдан» та «анти майдан».

« Свобода народу залежить від способу, у який він взаємодіє із владою.

.. По-третє, має відбутися децентралізація влади. Громади на місцях повинні отримати більше прав і коштів на реалізацію повноважень. Виконавча влада в областях належатиме не призначеним згори «губернаторам», а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми.» - Блок Петра Порошенка.

«Провести реформу місцевого самоврядування, розширивши його права та фінансову самостійність згідно Європейської хартії місцевого самоврядування.

Ліквідувати місцеві державні адміністрації, надавши право обласним та районним радам формувати свої виконкоми.» - Батьківщина.

«Децентралізувати владу: місцевому самоврядуванню передати необхідні для повноцінного життя громади функції і повноваження, відповідні матеріальні й фінансові ресурси, сформувати на цій основі самоврядні територіальні громади; ліквідувати державні адміністрації; утворити виконкоми місцевих Рад; представництва центральної влади обмежити функціями нагляду, контролю і координації виконання загальнодержавних програм.» - Громадянська позиція.

«Майданні» партії задумали ліквідувати місцеві державні адміністрації і віддати виконавчу владу(державну) - органам місцевого самоврядування! Зараз у нас проблема у тому, що органи виконавчої влади - місцеві державні адміністрації здійснюють невластиві їв функції - виконують повноваження, делеговані їм районними та обласними радами. Що пропонує Блок Порошенка та Батьківщина? Віддати виконавчу владу - органам місцевого самоврядування.! Цікаво чи читали автори програми Європейську хартію місцевого самоврядування? Чи усвідомлюють вони просту річ, що децентралізація - це не знищення державної влади в територіях, а розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої(державної влади)? Громадянська позиція скромно все таки сказала про «державні представництва». Це виглядає досить цікаво - в межах території однієї і ще ніби унітарної держави, держава створюватиме свої представництва в своїх регіонах. Креативно!

«Антимайданні» партії тут більш відверті. Вони не тільки солі даруються із «майданними» опонентами, але й відверто заявляють про регіоналізацію та й федералізацію України(правда термін «федералізація» уже не вживають)

Тігіпко тут, як завжди і в один бік хитнувся і в інший. А Опозиційний блок ідею регіоналів про вибори регіональних президентиків і залишення їх без контролю з боку держави таки записав у свою програму.

«Міцний мир в Україні неможливий без проведення регіоналізації управління.

Місцеві громади (на рівні міст і районів) під час реформи повинні отримати право:

1. Розпоряджатися своїм майном і більшою частиною бюджетних коштів, що збираються на їхній території.

2. Впливати на призначення керівників місцевих правоохоронних та контролюючих органів.

Регіональні (обласні та районнi) ради повинні отримати право:
Обирати органи управління (виконавчий комітет та його голову).

Ухвалювати рішення щодо покращення інвестиційного клімату.

Регулювати ставки місцевих податків залежно від потреб регіону.

У гуманітарній сфері регіони повинні отримати право самостійно визначати принципи мовної та культурної політики з урахуванням потреб усіх національностей.
Завдання Центру - підтримувати розвиток української культури, мови та історії для виховання нових поколінь у дусі громадянської єдності.» - Сильна Україна.

«Децентралізувати владу. Громадяни повинні отримати право самостійно, шляхом прямого голосування, обирати керівників регіонів та відкликати їх. Необхідно забезпечити передачу функцій, повноважень і фінансів територіальним громадам, утворити виконавчі органи місцевих рад, ліквідувавши районні державні адміністрації» - Опозиційний Блок.

От така «децентралізація» нас очікує?! Боже вбережи нас від таких обіцянок. Єдина надія - після виборів про це всі забудуть.

А. Ткачук, 20.10.14

Для довідки, аби не читати товстих наукових книг можна почитати Вікіпедію, де досить доступно:

«Викона́вча вла́да — одна з трьох гілок державної влади відповідно до принципу поділу влади. Розробляє і втілює державну політику, спрямовану на забезпечення виконання законів, та керує сферами суспільного життя. Має можливість самостійно приймати рішення, необхідні для виконання цих завдань, проте є підзвітною законодавчій гілці влади. За дотриманням чинного законодавства, в тому числі і органами виконавчої влади, слідкує судова влада.» (http://uk.wikipedia.org/)

Місце́ве самоврядува́ння — право та спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання й управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення. (http://uk.wikipedia.org/)

Коментарi:

  1. Олеся дацко:

    Місце́ве самоврядува́ння — це право та спроможність етритіоральних громад безпосередньо або через органи місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання й управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення.
    ВИзначення, що місцеве самоврядування - повноваження винятково орагнів влади - засадничо неправильне і руйнує саму ідеологію демократичної держави!
    А починати треба з утворення громад і легітимізації органів влади. Бо будівництво будинку без основи - витрачені намарне зусилля. Які крім збитків нічого не приводить!

Новини

2015-04-09
Обговорення проекту Закону України щодо розпорядження земельними ділянками.

2015-03-25
“Про землю”

2015-03-17
Законопроекти для повного проведення реформи у сфері децентралізації.

2015-03-16
З Хмельницького розпочався процес обговорення впровадження в життя Закону «Про добровільне об‘єднання територіальних громад».

2015-03-11
Методичне забезпечення формування спроможних територіальних громад.

Опитування

Ваше відношення до купівлі-продажу земель с/г призначення

  • Торгівля землею не припустима. (54.0%, 76 по голосам)
  • Купвля-продаж виключно громадянам України не більше 50 га. на особу. (28.0%, 40 по голосам)
  • Купвля-продаж фізичним та юридичним особам без обмежень. (10.0%, 14 по голосам)
  • Купвля-продаж виключно громадянам України без обмежень. (8.0%, 11 по голосам)

Загалом проголосувало: 141

Загрузка ... Загрузка ...
© 2009 Інститут громадянського суспільства
Україна, м. Київ, 01103 бул. Дружби народів, 22, кім.21
Тел: (+38044) 529-73-94