На головну Написати лист



Рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України було презентовано у Держінвестпроекті 4 квітня

Показники інвестиційної привабливості регіонів України, досліджені на замовлення Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, було презентовано 4 квітня на заході за участю представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, українських та міжнародних установ і організацій, бізнес-сектору, експертів та ЗМІ.  Презентував їх Голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

Участь у цьому заході на запрошення його організаторів взяв представник Інституту громадянського суспільства Ігор Абрам’юк, який є заступником голови Громадської ради при Держінвестпроекті.

Результатом спільного дослідження Інституту економічних досліджень та політичних консультацій та Київського міжнародного інституту соціології став рейтинг інвестиційної привабливості регіонів та відповідний звіт, скорочену і повну версію якого було надано учасникам заходу (файли цих документів доступні на сайті ІГС: Рейтинг, Звіт).

Особливістю методології рейтингування було те, що регіони оцінювалися самими інвесторами - тими, що вже присутні в регіоні. Оцінювання з позицій інвестора є, безумовно, суб’єктивним, однак можна погодитися із авторами рейтингу, що найчастіше рішення про вкладання коштів конкретний інвестор приймає на основі саме таких - суб’єктивних уявлень про привабливість регіону. Для інвестора при ухваленні рішення найважливішими є уявлення про співвідношення між очікуваним доходом і ризиками, а показники соціально-економічного розвитку регіону та/чи його конкурентоспроможності відіграють при цьому другорядну роль.

Фактори, за якими проводилося оцінювання, за своїм характером поділяються на дві групи - «жорсткі» (географія, ресурси, робоча сила, іноваційність, розміри ринку, інфраструктура) та «м’які» (діловий клімат, правила та процедури, успішний досвід, відкритість влади, діловий оптимізм). Рейтингування здійснювалося за кожним фактором окремо та за їх сукупністю.

За підсумками рейтингування загальне перше місце зайняла Харківська область. На другому - Львівщина, на третьому - Донецька область. Місто Київ посіло четверте місце. Замикають рейтинг Запорізька область, місто Севастополь та Чернівецька область.

Що цікаво, за «м’якими» факторами, тобто чинниками, які дають уявлення про існуючі бар’єри та ризики для інвесторів з боку влади та ділового середовища, лідирує Львівщина, далі - Харківщина і Луганщина. Донецька область - лише на сьомому, а Київ - на восьмому місці.

Автори рейтингу на підставі отриманих результатів запропонували для кожного регіону певні рекомендації, виконання яких, на їх думку, сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості регіонів.

Можна довго й небезпідставно дискутувати щодо суті застосованого підходу та щодо релевантності отриманих результатів, однак слід визнати, що спроба рейтингування регіонів за таким критично важливим для розвитку держави показником як інвестиційна привабливість є безсумнівно потрібною справою.

Отримані результати можуть бути корисними як для аналізу причин та чинників нинішнього стану справ, так і для оцінки перспектив притоку інвестицій в той чи інший регіон. Ще кориснішою й інформативнішою може стати динаміка рейтингу, яку можна отримати шляхом повторного рейтингування через певні проміжки часу - автори, принаймні, задекларували такі наміри.

У рамках заходу Держінвестпроект представив також власні інформаційні продукти:

Інвестиційний атлас України (http://www.ukrproject.gov.ua/news/derzh%D1%96nvestproekt-prezentuvav-%D1%96nvestits%D1%96inii-atlas-ukra%D1%97ni), у якому в розрізі регіонів унаочнено структуру виробництва, ринку праці та інвестицій станом на кінець 2012 року;

Інформаційний вісник мережі  регіональних центрів з інвестицій та розвитку «Енергія розвитку» (http://www.ukrproject.gov.ua/news/derzhinvestproekt-prezentuvav-vlasnii-informatsiinii-visnik-energiya-rozvitku) - нове щоквартальне друковане видання, яке буде інформувати про діяльність регіональних підрозділів Держінвестпроекту.

Не оцінюючи інформаційну та аналітичну цінність згаданих продуктів, обмежимося констатацією того факту, що у розпорядженні фахівців, які займаються проблемами регіонального розвитку, з’явилися нові джерела інформації про стан та перспективи надходження інвестицій в регіони України. Принаймні, про це варто знати.

Ігор Абрам’юк
05.04.2013

Новини

2015-04-09
Обговорення проекту Закону України щодо розпорядження земельними ділянками.

2015-03-25
“Про землю”

2015-03-17
Законопроекти для повного проведення реформи у сфері децентралізації.

2015-03-16
З Хмельницького розпочався процес обговорення впровадження в життя Закону «Про добровільне об‘єднання територіальних громад».

2015-03-11
Методичне забезпечення формування спроможних територіальних громад.

Опитування

Ваше відношення до купівлі-продажу земель с/г призначення

  • Торгівля землею не припустима. (54.0%, 76 по голосам)
  • Купвля-продаж виключно громадянам України не більше 50 га. на особу. (28.0%, 40 по голосам)
  • Купвля-продаж фізичним та юридичним особам без обмежень. (10.0%, 14 по голосам)
  • Купвля-продаж виключно громадянам України без обмежень. (8.0%, 11 по голосам)

Загалом проголосувало: 141

Загрузка ... Загрузка ...
© 2009 Інститут громадянського суспільства
Україна, м. Київ, 01103 бул. Дружби народів, 22, кім.21
Тел: (+38044) 529-73-94