На головну Написати лист



Аналіз проекту Закону про порядок імпічменту Президента України

Необхідність прийняття цього проекту Закону обумовлена потребою усунення прогалин та недоліків, які унеможливлюють практичну реалізацію положень Конституції України щодо усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Крім того, запропоновані зміни спрямовані на вдосконалення окремих положень законодавства з метою забезпечення відкритості, гласності та дотримання законності процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Реєстр. № 9066 від 23.08.2011 №_
Адреса для ознайомлення: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=41011
Назва проекту НПА:

Проект Закону про порядок імпічменту Президента України

Суб’єкт ініціативи: Народний депутат України - А.П. Яценюк
Короткий зміст (суть) проекту: Необхідність прийняття цього проекту Закону обумовлена потребою усунення прогалин та недоліків, які унеможливлюють практичну реалізацію положень Конституції України щодо усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Крім того, запропоновані зміни спрямовані на вдосконалення окремих положень законодавства з метою забезпечення відкритості, гласності та дотримання законності процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Характер НПА: Проект закону

Ризик:

Позитив:
1. Доцільність виключення з Глави 30 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» статтей, які регулюють порядок дострокового припинення повноважень Президента України з поста в порядку імпічменту та уведення в дію окремого закону  вбачається з огляду на:

-  суб’єктний склад, що задіюється до процедури імпічменту. Адже порядок діяльності Конституційного Суду України та Верховного Суду України не повинен бути предметом правового регулювання закону, що визначає Регламент діяльності Верховної ради України.

- втрату чинності Законом України “Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України”;

- наявні в Регламенті Верховної Ради України прогалини, що об’єктивно унеможливлюють практичну реалізацію положень Конституції України щодо усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. Зокрема, досі залишаються неврегульованими окремі питання щодо обрання спеціального прокурора та спеціальних слідчих, не визначений правовий статус спеціального прокурора, спеціальних слідчих, а також голови, заступника голови, секретаря та членів спеціальної тимчасової слідчої комісії, гарантій діяльності членів комісії, фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності комісії тощо.

2. Запропонована процедура імпічменту у разі її законодавчого закріплення, нівелюватиме систему стримувань і противаг при взаємодії Президента України та Верховної Ради України.

Негатив: не вбачається
Висновки, пропозиції: Запропонований законопроект спрямовується на усунення існуючих прогалин у законодавстві щодо процедури імпічменту Президента України.
Інша інформація щодо НПА (якщо є):
Новини

2015-04-09
Обговорення проекту Закону України щодо розпорядження земельними ділянками.

2015-03-25
“Про землю”

2015-03-17
Законопроекти для повного проведення реформи у сфері децентралізації.

2015-03-16
З Хмельницького розпочався процес обговорення впровадження в життя Закону «Про добровільне об‘єднання територіальних громад».

2015-03-11
Методичне забезпечення формування спроможних територіальних громад.

Опитування

Ваше відношення до купівлі-продажу земель с/г призначення

  • Торгівля землею не припустима. (54.0%, 76 по голосам)
  • Купвля-продаж виключно громадянам України не більше 50 га. на особу. (28.0%, 40 по голосам)
  • Купвля-продаж фізичним та юридичним особам без обмежень. (10.0%, 14 по голосам)
  • Купвля-продаж виключно громадянам України без обмежень. (8.0%, 11 по голосам)

Загалом проголосувало: 141

Загрузка ... Загрузка ...
© 2009 Інститут громадянського суспільства
Україна, м. Київ, 01103 бул. Дружби народів, 22, кім.21
Тел: (+38044) 529-73-94